M & M __ prefab

Februari 02, 2010

M & M prefab is al ruim 50 jaar een specialist op het gebied van het ontwikkelen en/of produceren van hout-skelet-bouw woningen en/of onderdelen daarvan. Alle producten worden geleverd met een KOMO-attest-met-productcertificaat.

Oorsprong en verspreiding

Houtskeletbouw wordt vaak toegepast in gebieden waar veel hout beschikbaar is, of gebieden die niet over voldoende steenachtige materialen beschikken. Geografisch gezien is er dan ook sprake van een sterke spreiding van houtskeletbouw als constructiemethode. Zo is 90 % van alle woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten opgetrokken in houtskeletbouw. Ook in de bosrijke gebieden van de tropen is hout in overvloed beschikbaar. Ten noorden van de Pyreneeën en de Alpen wordt traditioneel veel met hout(skeletbouw) gebouwd. In Scandinavië en Midden-Europa is veel hout beschikbaar en isoleert het relatief goed tegen de kou vergeleken met steen.

Nederland

In Nederland was houtskeletbouw oorspronkelijk erg populair in gebieden met een weinig draagkrachtige bodem. Een goed voorbeeld hiervan is de Zaanstreek. Door de aanvoermogelijkheden over zee en de rivieren was hout eenvoudig te vervoeren naar de lage landen. Het voordeel van hout is dat het een relatief licht bouwmateriaal is. Dit vereenvoudigt het transport van zowel grondstof als bouwelement. Bovendien kan met een lichtere fundering worden volstaan; reden waarom bij het uitbreiden van gebouwen met een extra verdieping (ook wel optoppen genoemd) vaak gebruik gemaakt wordt van HSB.

Tegenwoordig wordt in Nederland houtskeletbouw veel toegepast voor het maken van gevel- en dakelementen. De elementen worden in een fabriek geproduceerd en worden per vrachtauto naar de bouwplaats gebracht. Vervolgens zijn de elementen relatief eenvoudig te plaatsen, waardoor een gebouw snel wind en waterdicht kan worden gemaakt.

Voordelen

Een ander belangrijk voordeel van houtskeletbouw is dat het gebruik maakt van een duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal.

Aangezien hout in ons vochtige klimaat veel onderhoud vergt, worden veel houtskeletbouwconstructies van een buitenhuid voorzien uit baksteen, stucwerk of een plaatmateriaal. Door verbeterde houtverduurzamingsmethoden is de toepassing van hout voor de buitengevel de laatste jaren echter sterk toegenomen.